Dierfysiotherapie

Wanneer mensen pijn of andere klachten hebben tijdens het bewegen, vinden we het heel normaal om naar de fysiotherapeut te gaan. We staan er niet altijd bij stil, maar dieren kunnen vergelijkbare klachten hebben!

Als het bewegingsapparaat van een hond of paard niet optimaal werkt, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van pijn, kreupelheid, verminderde coördinatie, een spier-of peesprobleem, stijfheid, etc. Een dier kan een pijnreactie laten zien, maar dit is niet altijd het geval! Vaak zie je een verandering in het gedrag van het dier, bijvoorbeeld minder graag willen lopen, minder vrolijk, minder graag geborsteld of geaaid worden. Ook kan de lichaamshouding anders zijn dan normaal, het hoofd wordt bijvoorbeeld lager gedragen dan normaal of het dier houdt de rug bol.
Een dierenfysiotherapeut kan in veel gevallen helpen bij problemen aan het bewegingsapparaat van uw dier. Dierfysiotherapie kan vaak een mooie aanvulling zijn op behandeling door de dierenarts.

Op de locatie in Heerle is hydrotherapie (of aquatraining) mogelijk voor honden en gezelschapsdieren.

Werkwijze

Een behandeling door een dierenfysiotherapeut lijkt op een behandeling door een humaan fysiotherapeut. Na de intake voel ik het dier helemaal na, vervolgens bekijk ik het dier in beweging en tot slot volgt een uitgebreid onderzoek (beweeglijkheid van gewrichten, pijn, etc). Aan de hand van de uitkomsten wordt samen met de eigenaar een behandelplan opgesteld. Naast behandeling door de dierenfysiotherapeut wordt de eigenaar zo actief mogelijk ingeschakeld, bijvoorbeeld voor massage of oefeningen thuis. Mede hierdoor én doordat dieren vaak snel reageren op fysiotherapie, kan vaak worden volstaan met 3-6 behandelingen. Soms is een enkele behandeling en een controleafspraak al voldoende om tot het gewenste resultaat te komen.

Een dierenfysiotherapeut werkt vaak op verwijzing van een dierenarts. Wanneer u zonder verwijzing komt, wordt er altijd even contact opgenomen met de dierenarts.

Behandelvormen

Massage en mobiliseren

Massage werkt pijnstillend en heeft een positief effect op de doorbloeding van bindweefsel (spieren, pezen, banden). Ook zorgt massage voor activering van het lymfestelsel en vermindering van spierspanning.

Mobilisaties worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van een gewricht te vergroten.

Oefentherapie

Het doel van oefentherapie is het verbeteren van spierkracht, conditie, coördinatie, stabiliteit, balans en het vergroten van de beweeglijkheid van gewrichten. Dit zijn vaak oefeningen die je, ter ondersteuning van de behandeling, ook zelf met je dier kunt doen.

Advies

Het is belangrijk dat de eigenaar goed begrijpt wat er met het dier aan de hand is en daarbij ook informatie krijgt over het beloop en herstelproces.

Er wordt onder andere advies gegeven over de belasting / belastbaarheid van het dier en de training. Bij paarden kan dit bijvoorbeeld een advies zijn met betrekking tot de training en bij honden een advies rondom het uitlaten.

Dry needling

Dry needling kan als onderdeel van een fysiotherapeutische behandelplan worden toegepast bij de behandeling van (chronische) spierklachten. Met dry needling wordt een lokale spierverharding (“knoop”) met een dunne acupunctuurnaald aangeprikt, waarna deze ontspant.

Hydrotherapie hond

Tijdens hydrotherapie of aquatraining loopt het dier op een loopband in een roestvrijstalen bak welke (deels) gevuld kan worden met water. Bewegen in water kent vele voordelen, waaronder minder belasting van de gewrichten door tegendruk van het water (dus zeer geschikt voor gewrichtsproblemen) en snellere spieropbouw door de weerstand van het water.

Meer informatie of een afspraak?

Neem contact op