Hydrotherapie voor honden
Hydrotherapie voor honden biedt een veilige en gecontroleerde manier van revalideren en bewegen in het water.
Hydrotherapie betekent letterlijk "therapie in water" en wordt ook wel aquatraining genoemd. Hydrotherapie kan door een dierenfysiotherapeut worden ingezet als onderdeel van een behandelplan. Tijdens hydrotherapie loopt de hond in een aquatrainer, een roestvrijstalen bak met daarin een loopband. De bak wordt gedeeltelijk gevuld met water, waardoor de hond in het water op de loopband loopt. Bij hydrotherapie wordt er gebruik gemaakt van de positieve eigenschappen van water, door de opwaartse druk van het water worden de gewrichten veel minder belast, waardoor ook dieren met gewrichtsproblemen gemakkelijker en vaak soepeler kunnen bewegen en zich daardoor beter kunnen ontspannen. Lopen in water is zwaarder dan op het droge, water geeft immers meer weerstand dan lucht, waardoor spierkracht sneller wordt opgebouwd. Ook de stabiliteit en proprioceptie verbetert met hydrotherapie.
Door de opwaartse druk van het water worden de gewrichten veel minder belast, waardoor ook dieren met gewrichtsproblemen gemakkelijker en vaak soepeler kunnen bewegen.
Bij hydrotherapie is het water in de aquatrainer verwarmd tussen 28-34 graden Celcius, het warme water zorgt ervoor dat pijn en stijfheid verminderen en de spieren van de hond ontspannen. Hydrotherapie is inspannend voor de hond, maar is veel minder belastend voor de gewrichten dan rennen op het droge.
Tijdens hydrotherapie traint de hond niet alleen de spieren (toename spiermassa), maar ook de conditie en het uithoudingsvermogen zullen verbeteren. Hydrotherapie voor honden is een veilige en gecontroleerde manier van revalideren en bewegen in het water, met minder kans op een verkeerde belasting of andere negatieve effecten.
Voor welke honden is hydrotherapie geschikt?
Hydrotherapie kan toegepast worden bij honden met neurologische problemen, problemen met spieren/pezen/gewrichten, maar ook bij gezonde honden. Gezonde honden die moeten afvallen, conditie moeten opbouwen of behouden, hebben veel baat bij hydrotherapie.
Neurologische problemen
Bij honden met neurologische problemen wordt hydrotherapie gebruikt om het zenuwstelstel te prikkelen en het stimuleren van een zo normaal mogelijke beweging. Dit kunnen aandoeningen zijn als een hernia, verlammingen, cauda equina syndroom of spondylose waarbij zenuwen betrokken zijn. Hydrotherapie is zowel effectief bij honden die zijn geopereerd, maar zeker ook bij honden die wel neurologische problemen hebben maar geen operatie hebben ondergaan.
Orthopedische problemen
Honden met orthopedische problemen hebben tijdens revalidatie baat bij hydrotherapie, omdat het bewegen in water minder belastend is voor de gewrichten en daardoor minder pijnlijk is. Daarnaast worden de spieren rond de gewrichten versterkt en wordt de mobiliteit van gewrichten vergroot. Hydrotherapie is zowel effectief bij honden die zijn geopereerd, maar zeker ook bij honden die wel orthopedische problemen hebben maar geen operatie hebben ondergaan. Er zijn vele orthopedische aandoeningen, veelvoorkomend zijn: heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), artrose, patellaluxatie, gescheurde kruisband, artrose, fracturen, TPLO, TTA, etc.
Overige indicaties voor hydrotherapie
Hydrotherapie kan sporthonden helpen conditie, spierkracht en lenigheid te verbeteren. Honden met overgewicht kunnen met hydrotherapie gecontroleerd bewegen en afvallen, zonder de gewrichten teveel te belasten. Ook oudere dieren met bijvoorbeeld artrose hebben baat bij hydrotherapie. Bij het ouder worden is er vaak sprake van verlies van spiermassa en slijtage van gewrichten (artrose). Met hydrotherapie worden de spierkracht, mobiliteit van gewrichten, conditie en balans zo goed mogelijk op peil gehouden, zonder dat de gewrichten overmatig worden belast.
Wanneer is hydrotherapie niet geschikt?
Hydrotherapie is niet geschikt voor honden met afwijkingen aan de longen of het hart, maar ook niet bij open wonden, huidproblemen, hechtingen of bij loopsheid. Het is altijd raadzaam met de dierenarts te overleggen of een hond geschikt is voor hydrotherapie.
Is hydrotherapie/aquatraining hetzelfde als zwemmen?
Nee, er zijn wezenlijke verschillen:
zwemmen is niet precies te doseren, de snelheid en kracht van de zwembeweging wordt door de hond bepaald en is niet te meten en daardoor niet te herhalen. In een aquatrainer is dit precies te controleren en dus ook te herhalen.
buitenwater is vaak koud
bij zwemmen is de hond volledig gewichtloos, echter kan zwemmen toename van rugklachten geven.
zwemmen vraagt iets anders van het lichaam dan lopen. Een hond die beter/langer kan zwemmen, hoeft niet beter te gaan lopen. Zwemmen doet geen beroep op de stabiliteit van de poten, hydrotherapie wel.
Vergoeding hydrotherapie
Soms wordt fysiotherapie en/of hydrotherapie (deels) vergoed door de huisdierverzekering. Vraag dit even na bij de verzekering.
Vakgroep hydrotherapie hond
Ik ben aangesloten bij de NVFD en de Vakgroep Hydrotherapie Hond. De Vakgroep Hydrotherapie Hond (VHH) © is een samenwerkingsverband van dierenfysiotherapeuten, die in hun praktijk gebruik maken van een aquatrainer en die met elkaar op gestructureerde wijze in gesprek zijn over alle aspecten van hydrotherapie bij dieren.
Locatie voor hydrotherapie
Hydrotherapie voor honden is mogelijk op onze locatie in Heerle. Heerle ligt tussen Roosendaal en Bergen op Zoom in Noord-Brabant. Heerle ligt direct aan de A58 en is daarom goed bereikbaar vanuit o.a. Steenbergen, Hoogerheide, Nispen, Woensdrecht, Lepelstraat, Zevenbergen, Rucphen, Etten-Leur, Halsteren, Tholen, Essen (B), Antwerpen en Zeeland.